Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyáron a Szarvasi Kábeltelevízió interjút készített a Békés Vándor csapattal. Ezt a negyed órás felvételt lehet megtekinteni az alábbi linken:

 

http://video.google.es/videoplay?docid=-7866904528082657054

 

A videóból fontos részleteket tudhatunk meg a csapat felkészüléséről, az autó felkészítéséről, a rally útvonaláról és arról, hogy miről is szól ez az út tulajdonképpen.

A Friss Sport internetes oldal csapatunkkal készített interjúja:

Egy számunkra fontos, helyi érdekeltségű csapat is indul a jövő évi Budapest – Bamako rally-n. Megkerestük hát a srácokat és megkérdeztünk tőlük pár dolgok, meséljék el, hogy jött az ötlet, milyen tervei vannak, avassanak be a részletekbe mindenkit, akit a téma érdekel.

 
A „Békés Vándor” 2008 februárjában nevezett be a 2009-s Budapest – Bamako Rally-ra, felbátorodva azon, hogy az elmúlt három útról néhányan sértetlenül értek haza. A csapatnév a viharsarki kötődésre utal. Egy Nissan Patrol-lal vágnak neki az útnak, melynek felszerelése még sok munkát és pénzt igényel.
 
A csapat tagjai, navigátor Védő Pál és Varga Péter pilóta. További részleteket a csapatról a www.bekesvandorbamakoba.eoldal.hu oldalon találnak.
 
Friss-Sport.hu: - Hol hallottatok a Budapest – Bamako Rallyról, mikor szántátok el magatokat?
Varga Péter: - Már tavaly is beszéltünk erről a dologról, sajnos egészségügyi gondok miatt mostanra sikerült eljutni odáig, hogy nekivágjunk ennek a nagy kalandnak, sikerült a technikai feltételeket is megvalósítani. Egy igazán régi álom válhat valóra januárban.
Védő Pál: - Az életvitelünkből fakad a kaland, lételemünk a csavargás. 1973 óta vezetek autót, rengeteget túráztam eddig is, miért ne próbálnám ki magam egy ilyen próbatételen?
 
F.S.: - Milyen anyagi feltételek szükségesek, honnan lehet ezeket „összeszedni”?
Péter: - Autó nélkül legalább 2,5 millió forint az egész buli. Nagyon sok. Szponzorok és barátok segítenek, vannak felajánlások. További segítség bőven elkell, szerencsére ígéret is rengeteg van.
Pál: - A vízum szintén sok pénzbe kerül, oltások és egyebek. Drága dolgok. A technikáról nem is beszélve.
 
F.S.: - Meséljetek a csapatról!
Péter: - 8 éve ismerjük egymást. Egy sokat látott motoros, egy tapasztalt autószerelő és egy lány...
Pál: - …a lányom több nyelven beszél. Rengeteget fog segíteni az adminisztrációkban a határokon, egyéb konfliktusok esetén. Gyakorlatilag a tolmácsunk lesz. Szerencsére a lányom is rutinos túrázó, készen áll erre a feladatra.
 
F.S.: - Mi a véleménye a körülöttetek lévő embereknek a kalandról?
Péter: - Sokan hülyének néznek, de még többen támogatnak. Ez a fontos. Akadnak olyanok is akik irigykednek, de különösebben nem érdekel.
Pál: - A lányom jön, a feleségem is nyugodt! (nevet)
 
F.S.: - Milyen kategóriában indultok a Budapest-Bamakon?
Péter: - Túra kategóriában, ehhez adottak az anyagi feltételek. A kaland a legfontosabb, Afrikába talán soha többet nem jutok el!
 
F.S.: - Fizikailag is megterhelő egy ilyen hosszú táv megtétele, készültök külön edzésekkel, bármilyen erőállapot javítással?
Péter: - Sörözésre gondolsz? (nevet) Szét lesz szedve az autó napokig, úgyhogy kénytelen leszek bringázni, de tornázni nem fogok!
Pál: - Kajakoztam versenyszerűen, tavasztól – őszig evezek minden egyes nap. Állandó edzésben tartom magam, ezzel nem lesz gond.
 
F.S.: - Hogy tervezitek meg a pihenés/alvás lebonyolítását, fel lehet ebből készülni? Hiszen nagyon fontos egy ilyen hosszú út során, hogy az ember pihent legyen a körülményekhez képest!?
Pál: - Vannak kialakított táborok, campingek, Európában még szállodák is lesznek. Ezeket el kell érni időben, és nem lesznek ilyen fajta gondjaink. Természetesen a sivatagban sátorozás lesz.
Péter: - Camping készlet, páncélos, rengeteg keksz, zacskós leves, minden, ami nem romlandó. Ilyen körülmények között ilyen élelmiszert fogyasztunk. Nehéz lesz, válogatós vagyok.
 
F.S.: - Meséljetek pár dolgot az autóról, még nem beszéltünk a technikáról, ami talán a legfontosabb? Mennyit eszik, mi volt a leghosszabb táv amit meg tettetek vele?
Péter: - Városban 10-15 liter körül eszik a kicsike, ez homokban még súlyosabb is lehet, ez a költségeink nagy része. Szereztünk műholdas navigációt, profi rádiót, egyéb elektronikai kiegészítőket. De szükség volt új gumi szettre, kuplungra, nem is sorolom. Másik kérdésedre válaszolva, ezzel az autóval a napi maximális táv, amit eddig teljesítettem 1000 km volt. Ettől csak rövidebb szakaszok várnak ránk.
Pál: - Ezzel az utóval még nem utaztam sokat, ez a jövő. De jártam már a Gibraltárnál, vagy Európa legészakibb pontján, tervbe van véve a másik két égtáj is… Folyamatosan úton vagyok, motorral gurultam közel 1000 km-t Norvégiában, normál túrakörülmények között rendszeresen mentem napi 500-600 km-t. Nem hiszem, hogy ezzel baj lesz!
 
F.S.: - Lehet olyan hiba az autóval, amit nem tudtok megjavítani a sivatagban?
Péter: - Futómű töréssel még megbirkózom! (nevet)
Pál: - A technika ördöge nem alszik, bármi jöhet. Az infrastruktúra rendben lesz, erre a helyiek is készülnek, nagy baj nem történhet.
 
F.S.: - Van olyan dolog, amitől féltek esetleg, mit szeretnétek a legjobban elkerülni?
Péter: - Afrika veszélyes hely, aknamezők, útonállók, és egyéb természeti jelenségek ellen is fel kell készülni. De az ember nem ezeket helyezi előtérbe.
Pál: - Talán a Magyarországi 8 sz. út a legveszélyesebb szakasz! (nevet)
 
F.S.: - Milyen segítséget fogtok nyújtani, ha megérkeztek Bamakoba, köztudott hogy a versenynek van egy ilyen aspektusa is?
Péter: - Mindenféle hideg élelmet, konzervet, ruhákat, nem romlandó dolgokat viszünk. Ez ügyben nyugodtan lehet keresni minket. Hiszen erre a célra külön kamion is indul, mindenre próbálnak odafigyelni a rendezők.
 

Kép

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

szarvas

(gergő, 2008.11.05 18:29)

csókolom Védő Pali bácsi a testvérének a felesége az én tanárom