Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Mali

 

Kép Mali Afrika észak-nyugati részén található, területének északi háromnegyed része a Szahara, déli negyed része a Száhel területére esik. Területének 65%-a sivatag vagy Kép félsivatag. Az ország nagy része síkság. Legnagyobb folyója a Niger, mely a fővároson, Bamakón is keresztül halad.

 

 Miután három birodalom központi része is volt, Mali aKép 19.század második felében francia gyarmat lett. Függetlenségét 1960-ban szerezte meg, ekkor Szenegállal együtt közös államot hozott létre, de nem sokkal később Szenegál önállósította Kép magát. Az ország ekkor vette fel a Mali nevet. Az 1990-es évek elején demokratikus kormányt alakítottak, több évnyi diktatúra után.

 

Kép Mali a föld legszegényebb országainak egyike, lakosságának 10%-a még ma is nomád életmódot folytat, és  80%-a dolgozik a mezőgazdaságban és folyami halászatban.

 

Fő exportcikkei a gyapot és az arany. Az EU Mali fő kereskedelmi partnere. Kép

 

Mali egy nagyon szimpatikus ország. Annak ellenére, hogy a legszegényebbek közé tartozik, az emberek vidámak, kedvesek. Találékonyak, képesek Bamakó központjában is földet művelni, olyan területeken, ahová nem emeltek még épületeket, vagy a Niger medrében, Kép ami száraz évszakban ingoványos terület. Klímájának köszönhetően is, Bamakóban az utcán zajlik az élet, mindenki megpróbál üzletelni valamit a turistákkal. Valószínűleg még a gyarmati időkből maradtak a fővárosban a szép parkok és a széles sugárutak. Ha lesz rá lehetőségem, ide még szívesen visszatérek majd. 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.